Raad van Toezicht

De leden van de raad van toezicht stellen zich voor:

Zjaak Maas

Ik ben sinds 1 januari jl. voorzitter van de raad van toezicht. Geboren in de Achterhoek, gestudeerd in Nijmegen, gewerkt in Oosterbeek, de Bollenstreek, Zutphen, Haarlem en Amsterdam en nu na mijn pensionering woonachtig in Beek -Ubbergen.

Na mijn opleiding aan de ‘academie voor educatieve arbeid’ De Kopse Hof in Nijmegen, werkte ik een aantal jaren in het Dr. Leo Kannerhuis in Oosterbeek. Mijn hele loopbaan, die zich voor een belangrijk deel met en voor mensen met een beperking afspeelde, hield ik een speciaal plekje voor deze mensen met een stoornis in het autistisch spectrum. Ik was hoofd van een dagcentrum, werd adjunct-directeur, divisiemanager, maar koos daarna toch weer voor de inhoud en de vernieuwing van de zorg.

Als projectleider en beleidsadviseur in Amsta in Amsterdam (een fusieorganisatie tussen een aantal instellingen in de ouderenzorg en een organisatie voor mensen met een verstandelijk- soms meervoudige beperking) heb ik samen met anderen een aantal mooie projecten kunnen realiseren, waarbij de autonomie en de emancipatie van mensen met een beperking centraal stond. Bijvoorbeeld een woonwensenonderzoek, niet bij de begeleiding of de ouders, maar bij de mensen zelf, een doorbraak in die tijd met verassende uitkomsten. De laatste 5 jaar van mijn Loopbaan heb ik met veel plezier gewerkt bij MEE Amstel en Zaan. Daar was ik betrokken bij de opzet van de buurteams en het wijkgericht werken.

In 2022 trad ik toe tot het bestuur van de Stichting Raad op Maat in Gouda. Tijdens het proces van de fusie tussen Raad op Maat en LOC waardevolle zorg werd duidelijk dat er twee bestuursleden van Raad op Maat zouden toetreden tot de raad van Toezicht van het LOC. De scheidend voorzitter Marco van Es heeft mij benaderd met de vraag of ik voorzitter wilde worden van de Raad van Toezicht van LOC. Daar heb ik ja op gezegd, ik hoop dat we als raad van toezicht een steunende, stimulerende en open gesprekspartner kunnen zijn voor de bestuurders. Zij besturen de stichting en, zoals de naam al zegt: wij zien daarop toe.

Ik zie uit naar een prettige samenwerking.

Canan Ziylan

Ik ben ben sinds 2023 lid van de Raad van Toezicht van LOC Waardevolle Zorg. Mijn eerste kennismaking met LOC stamt uit mijn rol als lid van de centrale cliëntenraad van Youké sterke jeugd. LOC heeft Youké vakkundig ondersteund in het opzetten van de medezeggenschapsstructuur vanuit cliëntenperspectief. Ook zijn we begeleid in het verder professionaliseren als cliëntenraad.

Daarnaast ken ik LOC als aanjager van radicale vernieuwing in de ouderenzorg, vanuit mijn rol als docent-onderzoeker op het gebied van ouderenzorg bij Hogeschool Rotterdam. Ook daarin sprak de persoonlijke, waardegedreven aanpak van LOC mij aan. Het integraal gebruikmaken van bewezen effectieve methodieken mét als blijvende uitgangspunt de mens met de hulpvraag, in plaats van de hulpvraag op zichzelf.

Die waardevolle katalysatorfunctie van LOC versterk ik graag als lid van de Raad van Toezicht, met mijn domeinoverstijgende visie en werkzaamheden in het waardevol ouder worden in levensloopperspectief.

Lucie Huiskens

Ik heb een achtergrond op gebied van taalkunde en bedrijfskunde, en heb gewerkt in wetenschappelijke, industriële en advies-organisaties, onder meer als onderzoeker, interactie-ontwerper, design-manager en directeur. Sinds 2002 ben ik vooral als adviseur en projectontwikkelaar actief op gebied van innovatie en ondernemerschap in de creatieve en culturele sector. Ik ben eigenlijk altijd werkzaam op de raakvlakken van verschillende domeinen en het verbinden van verschillende werkvelden en disciplines vind ik het leukste wat er is. Mijn ervaring is dat juist op de grenzen de meeste vernieuwing ontstaat.

Deze ervaring wil ik ook graag inzetten voor de ouderenzorg. Ik heb de afgelopen jaren, als mantelzorger voor mijn ouders en een oom veel te maken gehad met zowel thuiszorg voor ouderen als verpleeghuiszorg, en ben ook jarenlang lid geweest van de (centrale) cliëntenraad van het verzorgingshuis van mijn ouders. Zo ken ik het belang van waardevolle (ouderen)zorg in de praktijk, en ik heb daarbij de onmisbare kennis en ervaring vanuit het LOC leren kennen. Gezien de gevolgen van de dubbele vergrijzing zie ik ook het belang van ontwikkelingen als burgerinitiatieven in de zorg en andere innovaties. Ik wil mijn professionele en bestuurlijke ervaring graag inzetten als lid van de RvT ter ondersteuning van de ontwikkeling van LOC op deze gebieden. Van waardevolle zorg naar waardevol leven!

Rieta van Staalduine

Ik studeerde orthopedagogiek, met als afstudeerrichting “zwakzinnigenzorg” (ja, zo heette dat toen echt nog), en dat deed ik met een grote groep mede-studenten. Door de Dennendal-affaire (wie daar nog nooit van gehoord heeft, moet me maar eens aanschieten) waren we allemaal geraakt, en dus wilden we er aan bijdragen dat mensen met een verstandelijke beperking tot hun recht zouden komen.

Na mijn studie werkte ik in de psychiatrie en in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als gedragswetenschapper. Dat deed ik graag – en ik vond ook al snel wat van het beleid. En zo kreeg ik de kans om zelf te werken aan een nieuwe organisatie, en werd ik eerst projectleider en later bestuurder van De kleine Johannes in Amsterdam. Daar leerde ik Loes den Dulk kennen, die er haar levenswerk van heeft gemaakt bij te dragen aan de zeggenschap en medezeggenschap van mensen met een beperking. (waar het over hun eigen leven gaat, gaat het om zeggenschap – waar het gaat over de organisatie waar ze ondersteuning van krijgen, gaat het over medezeggenschap).

Uiteindelijk werkte ik ook nog bij Agis en Achmea, gaf ik leiding aan zorgkantoren, en was ik verantwoordelijk voor de inkoop van eerstelijnszorg.

Zo heb ik veel kanten van het werk gezien, door mijn hele loopbaan heen. Na mijn pensionering kreeg ik de kans om helemaal aan de kant van de client te gaan staan. Als lid van het bestuur van Raad op Maat steunden we de activiteiten die Loes ontplooide, als voorzitter van de centrale cliëntenraad van Sint Jacob uit Haarlem spande ik me in om het bestuur de stem van de cliënten te doen horen.

Dat Raad op Maat en LOC sinds 1 januari 2025 gefuseerd zijn, is een goede stap. Samen kunnen we nog beter opkomen voor de belangen van de mensen om wie het gaat, of, nog mooier, hen in de gelegenheid stellen zelf voor hun belangen op te komen. Daar wil ik me graag, ook vanuit deze nieuwe positie, voor blijven inzetten.

Contact opnemen met de Raad van Toezicht kan via loc@loc.nl en 030-2843200.

Per 1 januari is LOC gefuseerd met Raad op Maat. Dat betekent méér kennis en expertise als het gaat om (mede)zeggenschap van mensen met een beperking. Wil je meer weten over Raad op Maat? Bekijk de website.

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese